Lördagsmorgonens gryning hade stillsamt bedarrat när dryga tjugotalet
ungdomar sammanhållna av en handfull ålderstigna herrar träffades utanför
Glasvallens gråmålade väggar för att packa ner det sista materialet inför en
veckas strapatser på varmare breddgrader. Den svenska utfärdsposten var som
brukligt Landvetters asfalterade startsträckor. Resan dit var i högsta grad
oproblematisk och luftfärden därifrån förflöt i behaglig takt och knappt två
timmar senare kunde Europas största flygplats tas i besittning.
Väl i London gapade resenärernas magar tomma och efter en
halvtimmes bestämt men icke lyckosamt sökande efter det gula m:et tvingades man
in på en lokalhistoriskt inspirerad servering. Diverse olika men till fullo
klassiska engelska förmiddagsrätter beställdes in och kökspersonalens resultat
lät inte vänta. Medellånga korvar, tomatkokta bönor, halvstekt sidfläsk, frästa
champinjoner och hollandaisesåsdränkta sparrisar var bara ett axplock av den mångfald
av delikatesser som serverades de lyckliga resenärerna från norr.
Nästa flygtur var i omfång dubbelt den föregående men
dessvärre fördröjdes avfärden markant av fortfarande oklara anledningar. Väl i
luften förflöt dock det hela under kontrollerade former och den höghöjdsdrivna turbulensen
uteblev och framåt kvällningen kunde Larnacas flyplats skönjas. Efter en
behaglig landning och diverse teknikaliteter på flygplatsen gick bussresan mot
turistmeckat Ayia Napa. Trekvart senare stapplade de luggslitna
Limmaredspojkarna in i entrén på ett hotell i stadens östra delar.
Efter att de elva rummen installerats var det dags för
första middagen i det nya landet. Mer än ett halvdygns resa var avklarad och
hungern var vid det här laget påtaglig och den uppdukade hotellbuffén med
italienskt tema blev således en behaglig historia. Med mätta magar kunde sedan
den välbehövliga nattsömnen inledas.
Utvilade möttes man dagen efter av ett strålande väder och
en utsikt över det klarblåa Medelhavet som enträget eroderat den Cypriotiska
kustlinjen under tusentals år. När klockan slagit halv nio inmundigades den
första frukosten, en smakrik historia. Något senare förde en högerrattad buss samtliga
i truppen mot träningsanläggningen.
De gröntäckta men något hårda gräsplanerna utgjorde
säsongens första ickeplastiska underlag och känslan därav var givetvis njutbar.
Vädret höll högsta klass och de röda träningströjorna flög av i ett nafs och de
som hade lyckan att passera förbi kunde med belåtenhet studera de likbleka
nordborna utföra diverse olika bollorienterade moment.
Lunchbuffén var nästa hållpunkt och denna gång var buffén mer
grekisk-cypriotiskt i sin beskaffenhet. Grillad haloumi, tzatziki, fetaost och
stekt fisk ingick bland mycket annat. Mätta och belåtna fördrevs sedan tiden vid
poolen fram till dagens andra träningspass.
Eftermiddagens träningspass förlades efter logistiska
överläggningar till en anläggning knappa kilometern från hotellet vilket
medförde att bussresan kunde bytas ut mot joggingskor. Värmen och redan sega
ben gjorde träningen till en något mer karaktärsdanande utmaning är normalt.
Passet avslutades med ett antal tempofyllda rusher och det slutkörda gänget
begav sig därefter tillbaka till hotellet.
Knappa timmen senare var det återigen dags för mat, denna gång
middagsbuffé med internationellt snitt. Efter maten umgicks sällskapet några
timmar i hotellets lobby innan ögonlocken gjorde sig påminda och man drog sig
till bädds, trötta efter resans första träningsdag.